2022-04-24 11:06:32• hírek • Bede Emőke

Ismeretlen eredetű, akut hepatitisz miatt aggódik a WHO. A betegség már Romániában is megjelent

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) először 2022. április 15-én számolt be arról, hogy egy ismeretlen eredetű, akut hepatitisz ütötte fel a fejét az Egyesült Királyságban. Az azóta eltelt napokban a kisgyerekeket érintő fertőzés továbbterjedt, alig néhány nap alatt tizenkét országban mutatták ki a betegség jelenlétét, a regisztrált esetek száma pedig mostanra megközelítette a 170-et.

A WHO által közzétett jelentés szerint április 21-re legalább 169 esetet jelentettek a szakhatóságok Európa 11 országából, illetve az Amerikai Egyesült Államokból. Az Egyesült Királyságban 114 megbetegedésről tudnak, Spanyolországban 13-ról, Izraelben 12-ről, az Egyesült Államokban 9-et jelentettek, Dániában 6-ot, Írországban legalább 5 esetről tudnak, a holland és olasz hatóságok 4-4 esetről számoltak be, a norvégok és a franciák 2-2-ről, Romániában és Belgiumban pedig ez idáig 1-1 alkalommal regisztrálták az ismeretlen eredetű, akut hepatitiszt.



A világszervezet szerint a fertőzést 1 hónapos és 16 éves kor közötti gyerekek esetében mutatták ki. Tizenhét gyereknek, azaz az eddig ismert betegek 10 százalékának májátültetésre volt szüksége, illetve legalább egy halálesetről is beszámoltak.


Az azonosított fertőzötteknél akut májgyulladást fedeztek fel, melyet sok esetben emésztőrendszeri panaszok, pl. hasi fájdalom, hasmenés és hányás előzött meg, lázat azonban csak elenyésző esetben jegyeztek. Fontos továbbá, hogy az akut vírusos hepatitiszt okozó vírusokat, azaz a hepatitis A, B, C, D és E vírust egyetlen esetben sem mutatták ki. A WHO hozzáteszi, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nemzetközi utazást vagy más országokba mutató, egyéb kapcsolatokat nem azonosítottak tényezőként.


A tájékoztatás szerint 74 esetben egy adenovírus, további 20 esetben pedig a SARS-Cov-2 jelenlétét mutatták ki, mi több, 19 olyan esetet is regisztráltak, ahol az adeno- és a koronavírus egyszerre volt jelen a beteg szervezetében.


A WHO hangsúlyozza, hogy azokban az országokban, ahol az ismeretlen eredetű akut hepatitisz megjelent, a szakértők fokozott figyelemmel kísérik a helyzet alakulását és további vizsgálatokat folytatnak. Számba veszik többek között a betegek kórtörténetét, környezeti és élelmiszer-toxicitási vizsgálatokat folytatnak, valamint virológiai és mikrobiológiai teszteket futtatnak.


A világszervezet egyelőre nem javasol korlátozást a fertőzés okán, a megelőzés kapcsán pedig elsősorban a rendszeres kézmosás és a megfelelő higiénia fontosságát hangsúlyozták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: